Як вибрати рюкзак для дитини?

 

Купівля рюкзака неминуча, якщо в сім'ї є школяр. Правильно обрана шкільна дитяча сумка буде радувати дитини і позитивно мотивувати його на навчальну діяльність. Вибір цього важливого атрибуту учня не може бути випадковим. Необхідна правильна конструкція, яка сприяє правильному розподілу ваги і знижує ризик виникнення проблем з хребтом.

Який рюкзак купити першокласнику?

детский рюкзак

Зверніть увагу на 5 основних параметрів:

 1. вага рюкзака після наповнення має становити максимум 10-15% від ваги тіла дитини. Для першокласника - до 10% ваги тіла, а для 13-річного школяра - до 15%. Це пов'язано з статурою, м'язовою масою і загальною координацією, яка змінюється з ростом дитини. 

Вчені довели, що навантаження, що перевищує на 20% масу тіла, негативно впливає на зв'язкові структури хребта, сприяючи дефектів постави і перевантаження болю в спині. 

Якщо першокласник важить 30 кг, то його щоденні шкільне приладдя, які він носить на спині, не повинні перевищувати 3 кг. Також важливо правильно розташувати речі всередині рюкзака: важче - знизу і легше - зверху;

 2. розмір в залежності від росту дитини. Верхній край дитячого ранця або шкільного рюкзака для першокласника не повинен виступати за плечі, а нижній - перебувати на рівні тазової кістки, тобто над дном. 

Ширина найкращих рюкзаків для школине повинна бути занадто великий по відношенню до фігури дитини. Модель занадто великого розміру чревата тим, що захочеться доверху заповнити його, збільшивши вагу. А це значно обмежить руху дитини, що безпосередньо впливає на рухові навички, сприяючи виникненню дефектів постави в майбутньому;

 3. форма правильно профільована. Спинка жорстка відповідно до фізіологічних вигином хребта. Він добре прилягає до спини дитини, запобігаючи сильне навантаження і забезпечуючи підтримку хребта; 

 4. фурнітура. Ремені - широкі і м'які, щоб не прилипали до рук дитини, забезпечуючи рівномірний розподіл переноситься ваги. Оскільки купівля рюкзака здійснюється на 2-3 роки, в період, коли дитина інтенсивно росте, то ключовим критерієм вибору є вільна підганяє їх до плечей малюка. Довжина плечових лямок повинна дозволяти легко надягати і знімати рюкзак, забезпечуючи при цьому найкраще прилягання до спини. Перевірте, щоб блискавки і кнопки повинні бути щільно пришиті / приклеєні і легко розстібалися і застібалися;

 5. матеріал. Перед тим, як вибрати рюкзак для першокласника, зазвичай прийнято звертати увагу на колір, малюнок і модну конструкцію. Однак найбільш важливими характеристиками повинні бути:

  • довговічність вироби, особливо дна;

  • водостійкість, оскільки з вересня погода може бути дощовою;

  • стійкість до бруду, адже від халепи рюкзак піддається частому забрудненню;

  • повітропроникність, особливо ззаду на спинці і всередині ременя, щоб дитина не пітнів;

  • легкість чищення - матеріал повинен бути стійким до деформацій під час прання в машині. 

Рейтинг кращих шкільних рюкзаків і сумок

рюкзак для школьника

  1. ранець зазвичай важче рюкзаків через жорсткості і посилення спини. Однак 2,5 кг - це максимальна вага, який може носити в ньому першокласник вагою 25 кг. Тому важливо, щоб вага обраного порожнього ранця не перевищував 2 кг. У таких моделей повинні бути відображають елементи, які збільшують безпеку малюка на шляху до школи.

  2. Класичний рюкзак.Якщо дитина не хоче носити шкільний ранець, вважаючи її надто дитячим, то рюкзак може стати ще одним цікавим вибором. Легкий, практичний, його можна прати в пральній машині, що полегшує його повсякденне застосування. Деякі моделі доповнені стегнових поясом, який закріплюється його на талії. Він знижує тиск на хребет, рівномірно розподіляючи вагу на стегнах. Перевага рюкзака полягає також в його універсальності, оскільки його можна використовувати і поза школою - в якості ручної поклажі в походах або у відпустці.

  3. Рюкзак з колесами і висувною ручкою.Його перевагою є можливість зниження навантаження на спину і возити підручники на коліщатках. При бажанні ручку можна скласти і носити рюкзак традиційним способом завдяки регульованим ремінцям. Однак такий «мобільний багаж» є хорошим рішенням, якщо у дитини прямий шлях до школи без додаткових ударів, ступенів, бордюрів. Якщо це відбувається, рух перестає бути комфортним. На великих сходах або високих бордюрах такий рюкзак буде складно пересувати; 

  4. Сумка через плече- модний альтернативний варіант (особливо серед підлітків), але негативно впливає на поставу. Привабливий зовнішній вигляд - це не єдина перевага. Користувачі будь-якого віку цінують їх за функціональність - безліч відділень, кишень, завдяки яким легко тримати в порядку шкільне приладдя. Однак носіння сумки на плечі впливає на асиметричне розташування лопатки. В односторонньому порядку задіяна обрана м'язова частина, що послаблює м'язи на іншій стороні. Спочатку відбувається неприродне обертання тіла в одну сторону, що з часом посилює дефект постави або поглиблює вже існуючу деформацію.

Як правильно носити рюкзак?

Якщо рюкзак просто звисає зі спини, дитина автоматично нахиляється вперед, щоб врівноважити вагу, і тоді вага, що відчувається тілом, збільшується до 60%. Надмірна вага і неправильний спосіб носіння рюкзака також впливають на тазостегнові суглоби, коліна і ступні дитини і можуть викликати м'язову асиметрію. Часто буває так, що наслідки дефектів постави, придбані в дитинстві, виявляються тільки в дорослому віці в дегенерації, болі в спині, суглобах і навіть в порушеннях функціонування внутрішніх органів.

Дослідження показують, що близько 90% школярів і студентів страждають від дуже серйозних дефектів постави, таких як сколіоз, кіфоз або лордоз. Щоб запобігти цим наслідкам, слід дотримуватися певних правил: 

  • носити рюкзак потрібно, використовуючи обидва ременя; 

  • завжди тримати спину прямо;

  • рівномірно розподіляти вагу, використовуючи всі відділення і кишені;

  • підтримувати правильну поставу при ходьбі, сидячи, а також знімаючи або надягаючи рюкзак;

  • робіть вправи, які розтягують, розслаблюють і зміцнюють м'язи.

Коментарі

Написати коментар


Поділитися