Як почистити шкіряний гаманець

Шкіряний гаманець вибирають через його красивого оформлення. Навіть через кілька місяців активної експлуатації він збереже свій зовнішній вигляд і буде виглядати як новенький. Але, як і будь-який інший аксесуар, йому необхідно забезпечити якісний догляд. При грамотному підході навіть старому виробу можна повернути колишню розкіш і продовжити термін служби.

Основні рекомендації

Щоб під час чищення не пошкодити продукцію з натуральної шкіри, слід дотримуватися таких правил:

  • Перед початком очисного процесу потрібно провести тест обраного способу на невеликій ділянці або непомітною частини гаманця. Після повного висихання переконайтеся, що застосована методика не залишила слідів.
  • Доглядати за аксесуаром необхідно дбайливо, без істотного механічного впливу. В іншому випадку ви можете зіпсувати шкіру або стерти її захисне покриття.
  • Щоб оновити портмоне, скористайтеся ватяними дисками або м'якою тканиною: шерсть, фліс, фланель, повсть.
  • Висушувати виріб слід виключно природним шляхом при кімнатній температурі. Категорично забороняється класти мокру річ на батарею або використовувати фен для сушіння, так як це призведе до її деформації.
  • Підбираючи засіб для очищення, враховуйте особливості шкіри, з якої виконана продукція. Вона може передбачати фінішний шар, але він також може бути відсутнім.

Якщо ви не володієте інформацією по останньому пункту, проведіть просту перевірку. На непомітний ділянку гаманця капніть водою. Необроблене підставу відреагує таким чином: волога швидко вбереться або ця область потемніє. Якщо крапля зберігається на поверхні - значить, що матеріал має захисне покриття і до нього можна застосувати розписані нижче методи чищення.

Який догляд забезпечити гаманцям без фінішного покриття

Товари такого плану приваблюють своєю м'якістю і приємними тактильними відчуттями. Однак вони характеризуються одним недоліком: вважаються більш схильними до забруднень, механічних пошкоджень, більш чутливі до вологи. Після деякого часу невеликі дефекти надають виробу вінтажності. Як правило, без фінішу використовується замша, велюр, нубук, шкіра з аніліновими барвниками і пулап.

Якщо ваш екземпляр виконаний із зазначених матеріалів, тоді його не рекомендується мочити. Очищення проводиться з залученням спеціальних щадних засобів. Крайній захід для шкіри з аніліновими покриттями і пулапа - протерти м'якою тканиною, попередньо змоченою в мильному розчині, після чого залишки видаляються вологою тканиною. Останній і обов'язковий етап - висушування. Відмити велюр, замшу і нубук можна професійною продукцією, після чого буде потрібно розчесати ворс щіточкою. Зверніть увагу: сила впливу - мінімальна.

Лакові аксесуари вважаються стійкими до води, але при їх очищенні не варто застосовувати її в надмірному обсязі. Оптимальне рішення - здійснювати регулярну протирання сухої або злегка вологою ганчіркою. Гаманці з ефектом крокодилячої і зміїної шкіри також не допускають повного намокання. При необхідності можна організувати вологе чищення, а для щоденного догляду можна задіяти вовняну матерію.

Поверхнева чистка в домашніх умовах

Видалити з шкіряного гаманця слабо виражену бруд можна за допомогою рідкого мила і м'якої тканини:

  • У двох склянках дистильованої води розведіть невелику кількість рідкого мила.
  • Змочіть в цьому розчині ганчірочку і протріть портмоне.
  • Змийте залишки чистою водою, після чого пройдіться по виробу сухою ганчіркою.
  • Заключний крок - полірування м'якою матерією.

Для посилення ефекту можна додати столову ложку нашатирного спирту. Якщо ваш аксесуар відноситься до розряду дорогих, тоді краще відкласти будь-які експерименти і скористатися спеціальними речовинами, які визначать торгові представники в магазині.

Як прибрати плями

На жаль, уберегти улюблену річ від забруднень - досить складно. Але якщо на ній утворилася пляма, не варто переживати. Залежно від його характеру можна застосувати наступні методики з видалення плям:

Чорнило. Виводиться медичним спиртом, нанесеним на ватний тампон.

Кава або чай. Позбутися від наслідків можна за допомогою лимонного соку.

Кров. Для їх усунення підійде звичайний оцет, який є у кожного вдома.

Жир. У такому випадку застосовується стандартна програма для миття посуду.

Жуйка. Головне - не тріть. Все, що потрібно зробити - помістити гаманець в морозилку, дочекатися його замерзання, після чого жуйка сама відпаде, не пошкодивши предмет.

Все це добре працює на кольоровий продукції. Але для світлих різновидів і особливо білих рекомендується скористатися вазеліном. Нанесіть його на пляму, почекайте кілька хвилин до розм'якшення підстави, протріть звичайною ганчіркою. Додатково можна в кінці пройтися миючим засобом. Якщо ви хочете повернути аксесуару колишню білизну, відполіруйте його нашатирним спиртом. Оскільки білий колір - мазкий, проводити описану процедуру варто хоча б раз на тиждень.

Маніпуляції між гаманцями

Ні в якому разі не стирайте шкіряні речі в воді. Міністерство внутрішніх справ дуже довго сохне, при цьому виділяється неприємний запах, а зовні підставу почне тріскатися і деформуватися. Очищення проводиться стійкою мильною піною і губкою. З їх допомогою обробіть всі кишені, шви, замочки, далекі кути. Допускається також задіяти стару зубну щітку. Прибрати залишки піни можна сухою тканиною або віджатою губкою.

Щоб висушити гаманець, його потрібно відкрити. Якщо ви не хочете зіпсувати цей предмет, не кладіть його під прямі сонячні промені або поруч з опалювальними приладами. У приміщенні не повинно бути занадто спекотно. Необхідна для сушки час - протягом доби. Повернутися до використання портмоне можна тільки після повного висихання, інакше ви ризикуєте отримати неприємний сирий запах.

Як попередити утворення забруднень

Спрей для шкіри дає можливість захистити виріб від вологи та поту, бруду. Після обробки аксесуар підтримує свій насичений колір протягом тривалого часу. Він також менше схильний до засаленим плям і потертостей. Під час вибору засобу враховуйте тип матеріалу, чи допускається обробляти лаковані поверхні, справляється вона з нубуком і замшею та ін.

Якщо у вас залишилися побоювання з приводу ефективності продукції, протестуйте її на непомітній ділянці. Склад підходить тільки в тому випадку, якщо після його нанесення не залишається слідів. Намагайтеся прибирати плями відразу після їх виникнення, так як в'їдаються забруднення набагато важче видаляти. Знаючи, як почистити шкіряний гаманець, ви зможете зберегти його стильний і гарний зовнішній вигляд. Правильний догляд - запорука того, що улюблений аксесуар буде радувати вас багато років.

Коментарі

Написати коментар


Поділитися